Джагата ДЖАГАТА носи своята история и, макар че играта не е толкова разпространена у нас в по-състезателната и спортната си страна, тя е позната като спорт в много страни по света. В Германия, например, има много лиги – мъжка, женска, за младежи и ветерани, където повече от 5000 активни и лицензирани състезатели по футбол на маса мерят сили на признатите от Федерацията терени. У нас, футболът на маса се развива и постепенно става познат спорт у все повече и повече практикуващи. Така последните от просто играещи се превръщат в състезатели, които са готови да покоряват дори Световни върхове!
Какво представлява футбола на маса като игра?
Ако заговорим за футбол на маса е твърде вероятно обикновеният събеседник да не разбере за какво точно става въпрос. В случай обаче, че като синоним споменем добрата стара игра джаги, разговорът тръгва в далеч по-познато русло. Едва ли съществува човек, който поне веднъж да не е хващал дръжките на масата, да не е завъртал футболните човечета по посока противниковата врата и да не е отбелязвал звучни голове.
Историята на джагата в световен план
Все още се спори, но от 1900 г започват първите патенти. Веднага след развитието на футбола запалянковците са направили подобие на тази игра във Франция. Люсиен Розенгард, който е бил един от гениалните инженери на Ситроен който, е направил разработка масата за футбол на маса да се произвежда серийно и с жетони. Това се случва през 1930. По същото време има разработки и от германци, и от англичани. Днес има 5 вида маси, които значително се различават. Безспорно играта е типично европейска, макар че най-голямо разпространение добива в Америка през 80-те години, тогава е на 6-то място по популярност. След това бива изместена от електронните игри. Докато днес отново става все по-популярна из целия свят. Защото играта помага на социалните контакти, доказала се е във времето като приятна, забавна, без контузии. Може да се използва и като разтоварване в нашия забързан ден.
Историята на джагата у нас
Футболът на маса като спорт официално започва в Б-я през 2005 г., когато ентусиазирани млади хора се събират на импровизирани турнири в тогавашния клуб „Ел Парайсо”. Тогава решихме със собственика на клуба да стартираме инициатива за участие на българи в чужбина. Изявихме желание да се присъединим към някои от международните турнири, но ни беше отказано, защото нямахме федерация, която да представлява спорта. Така стигнахме до решението за създаването й. И през април 2006г. вече имахме решението на съда за Българска федерация по футбол на маса, първата на балканския полуостров. Веднага проведохме Републиканско първенство, излъчихме първите официални победители и ги изпратихме с помощта на Джим Бим в Италия на най-престижния турнир, който се провежда през октомври и там се събират най-добрите от цял свят. Последва участие през 2007 г. в Австрия, с румънците си гостувахме няколко пъти. Създадохме чудесни приятелства. Оттогава насам спортът у нас се развива с нарастващи темпове, като българските състезатели достигат до ниво, не само равностойно на световните , но и добиват различни умения, с които дори превъзхождат много от мвждународно признаните играчи.
Какви качества се изискват, за да играеш джаги?
Интересното на този спорт е, че е универсален. Може да се играе от малки деца /има специализирани маси с нисък размер/, а и познавам човек, който е на 82 г. и продължава да се състезава. Независимо дали си мъж или жена, беден или богат, можеш да спортуваш футбол на маса – има място за всеки. Това е игра за забавление, за създаване на социални контакти. Ако искаш да си топ спортист се изискват рефлекси, съобразителност, бърза адаптация. Зависи и как играеш: в отбор – двама срещу двама или ти срещу твоя опонент. Когато си сам управляваш 4 ръчки и тогава е важна бързината на преминаване от защита в атака. В отборната игра е нужно повече търпение, добри взаимоотношения. Футболът на маса развива и сръчност, повишава координацията око-ръка и затова се използва в рехабилитационни центрове след някои по-леки операции. В Италия има специализиран турнир за инвалиди. Масите са съобразени с височината на инвалидните столове. Така че, този вид спорт е и за интегриране на хората в неравностойно положение.
Има ли треньори, съдии при футбола на маса?
Треньори – не се налага да има. Но е добре да има някой до теб, който да анализира, да те насочва, да ти показва, какви са грешките ти, да те окуражи. Съдиите за задължителни. Ние проведохме един курс за сертифицирани съдии, сега провеждаме и втори. Съдиите следят за умишлени поклащания на масата, нагрубявания, непозволени въртения и пасове и т.н.
Спорт ли е футбола на маса?
В Европа играта отдавна се е превърнала в спорт с големи международни турнири, телевизии и рекламни договори. Така скромната групичка от 12 българи-почитатели, започва редовното провеждане на турнири, налага употребата на правилния от спортна гледна точка термин “футбол на маса”, превеждат се официалните правила на световната федерация ITSF и започват кампанията, целяща да превърне забавлението в спорт, който да легитимира българските играчи пред очите на света.

Джагата в социален аспект
Лесно е да се види социалната роля на нашия спорт. Това е занимание, което се харесва на всеки без значение на възраст, пол или произход. Той е познат и се играе по целия свят. Той изисква малко средства, но доставя голямо удоволствие, което окуражава хората от различен произход да се сближават. Използва се широко за рехабилитация за лечение на възстановяването на физическата пригодност след наранявания или болести. Създадени са специални маси и се провеждат състезания за хора на инвалидна количка. Играта има доказано благотворно влияние при хора в процес на лечение от депресия.
Джагата - състезателен аспект
Футболът на маса съществува като състезателен спорт вече над 50 години, въпреки че обединението на различните федерации стана само преди 5 години със създаването на Международната Федерация по Футбол на Маса (ITSF) 2002 г. ITSF сега работи с Министерствата на Спорта в различни страни. Тя подписа  Световната Анти Допинг Харта и ще кандидатства да стане членка на GAISF (Обща Асоциация на Международните Спортни Федерации) и IOC (Международния Олимпийски съюз)
Джагата - образователна роля
Развитието на джагата като спорт върви неизменно с образователния аспект играта. Към днешна дата говорим за много и най-разнообразни тренировъчни програми за съдии, треньори, служебни лица и доброволци.
Джагата - атлетизмът в играта
За спорта, от чисто атлетически аспект, футболът на маса изисква същите способности, като всеки друг спорт, физически, психологически и технически умения.
Физически способности
За да се играе и да се отбелязват голове, играчът се нуждае от достатъчно енергия за да бъде по-бърз от неговия/нейния опонент и да удари топката с достатъчно сила. Явно е също, че играчите имат нужда от правилна стойка на тялото, както и правилно позициониране на краката, което трябва да осигури съвършена стабилност, особено на състезания, където често трябва да се състезават 10-12 часа на ден. Разбира се горната част от тялото, ръцете, рамената и трицепса трябва да могат да поемат ударите всеки път когато опонента им удари.
Психологически способности
Когато двама опонента стоят на по-малко от 70 см един от друг е лесно да се разбере, че те се нуждаят от пълна концентрация. Всеки ход на единия играч влияе на ходовете на другия. Ето защо футбола на маса е също и стратегически спорт.
Технически умения
Тъй като футболът на маса се играе с две ръце, играчите трябва да си служат еднакво добре и с двете, знаейки че всяка ръка ще е отговорна за движението на 3 лоста на масата, всяка от които има различна роля и изисква различни техники. Всъщност най-добрите международни играчи тренират от 6-8 часа на ден за да подобрят технически си умения.
Джага по Евроспорт 2   Интересно интервю