Eксклузивно интервю по Канал 3 в предаването “Спорт в Обектива” с Тома Лазаров – 10.01.2013

Световната шампионка по футбол на маса приема титлата като сън

Изключително оспорван 1/4 финал, 1/2 финал с категоричното 3:0 и победа на финала срещу първата в световната ранглиста Лили Андрес от Германия бележат пътя на Екатерина Атанасова до световния връх при жените на първенството по футбол на маса в Нант, Франция, което се състоя в края на миналата седмица. Състезателката е убедена, че е взела надмощие над своите съпернички заради по-голямата си бързина и психическа устойчивост. “Световната титла ми е сън”, каза тя днес.

Младата компютърна специалистка се занимава с популярната игра, известна като джаги, от 16-годишна възраст, но я практикува постоянно от 2005 г., разказа тя в Пресклуб “България”. След като печели няколко турнира в страната, през 2006 г. тя за първи път има шанса да се срещне на масата със световния елит на първенството на планетата в Италия. Смаяна е на какво високо ниво е развит футболът на маса в 40-те държави, които имат свои пратеници на най-голямото първенство. Контактите й с най-класните играчи, които й дават ценни съвети, й помагат значително да подобри своите умения и да продължи напред, въпреки липсата на квалифицирани треньори у нас. Он лайн клиповете също са добро помагало, както и вечерните тренировки у дома с нейните братя и с баща й. Екатерина си е купила за 1500 евро маса, която се използва в официални състезания. За спаринг партньори разчита на мъже, тъй като силният пол е много по-добър на игралното поле.

Световната шампионка се надява нейната титла, първа за България, да промени предствата на хората тук за джаги така че те да разберат, че това не е просто развлечение по баровете, а вид спорт. Вече е получила много запитвания от родители дали децата могат да играят джаги в училище. Самата Екатерина Атанасова има намерение в бъдеще да започне да тренира деца без да се отказва от професията си. За 2013 г е планирала да участва в световните серии в Полша, в Германия и в Австрия. Вече е поканена от 2 чуждестранни клуба да се състезава за тях – единият е немски, другият италиански.

Цялото предаване на Канал 3 можете да намерите ТУК.